Sunday, 19 February 2017

Meeting the GReeeeeen of Bamboo Groove ~Arashiyama

sambungan dari  part 1

Lepas habis lunch ,kami terus ke station keihan line untuk ke arashiyama.Tapi salah stesenlah pulak.Rupanya kena ambil train dari Jr station.Jr station ini terletak tak jauh dari pintu masuk Fushimi inari taisha shrine. Sampai di stesen,kami tanya kat penjaga stesen tu macam mana nak ke arashiyama.Tanpa abis soalan,terus dia bagi satu keping kertas direction.Nampakkan betapa dorang prepare info  untuk tourist yang macam aku ni.Tiket dari Inari ke Arashiyama adalah 140yen.

#direction ke arashiyama
Sampai kami di stesen kyoto untuk transit ke Arashiyama,kelihatan sekumpulan rombongan dari sekolah rendah khusyuk mendengar briefing dari sensei dorang.Aku yakin mereka ini budak sekolah rendah pasal beg sekolah dorang yang seragam itu sangat femes dimata aku..  Mungkin tengah brief tentang lawatan sekolah.,Aku tengok banyak juga sekolah menganjurkan lawatan sambil belajar.Mungkin time aku pegi ni memang waktu puncak dorang buat lawatan sekolah kot..haaah. Time kat Nara pun kami terserempak dengan group rombongan sekolah.Aku rasa budak darjah 1-3.Pastu memasing pakai beg seragam dengan topi kuning .Uiiii..dah macam tengok anime LIVE je depan mata .hahah..Merepek...

#kanak-kanak rebina dengan sensei

#direction ke arashiyama line
#tiba di saga arashiyama station
#peta ke bamboo groove


#jalan kecil ke bamboo groove

#boleh sewa basikal untuk meronda kawasan.
tepek gmbar sekadar hiasan


#jalan yang comel 

#adik ,ko tengah buat ape tu??Khusyuk nampak..hahah






Perjalanan dari stesen arashiyama ke bamboo groove mengambil masa lebih kurang dalam 5 minit kalau tak salah aku.Sampai sahaja kami di bamboo groove,memang ramai gile pelancong yang datang.Semua jenis warna kulit ada.Korang pilih je nak kaler ape,kompem ade..hahah.Bila dah ramai orang,sesi untuk photoshot menjadi semakin payah.Yelah,time nak amik gambar,tetibe je ade orang lain menyelit.Orang amatur cam aku amik gambar memang berjam la nak dapat yang perfecto...Ramai jugak yang pakai kimono.Tapi yang pasti itu adalah foreigner dari China.Yela,nak rasa comel ala-ala gadis jepun katanya.Jadi kepada sesiapa yang nak dressup kawaii macam gadis jepun,boleh la try.Aku tak mampu nak try kimono sebab tahap malu aku sangatlah high walaupun aku sangat berusaha untuk menjadi kawaii seperti dorang..fffssstt..

#kimono girl.

#gigih kapel ni kimono bersama..kalau ade kareshi,aku nak pakai cam ni jugakla..:P

#abang gagah si penarik beca..
Muka hensem woo,sayang aku tak dapat capture muka dia.





#pintu masuk ke temple kinkakuji kot..bayaran masuk 500yen





#rasa-rasa ada tak anak buluh betung kat dalam tu??kihiikhikh..

#makin petang,makin ramai.So better pegi pagi-pagi buta.



#satu-satunya gambar aku capture yang takde orang sangat.

Setelah puas kami berada di bamboo groove,kami decide nak balik jela.Sebelum balik ke hostel,benda wajib untuk kami singgah adalah restoran halal di kyoto iaitu Naritaya gion.Disebabkan kami ni tak beli pon internet,agak payah untuk kami nak kesan dimana lokasi sebenar naritaya walaupun aku dah  printscreen map kedai makan tu.Sudahnya kami mengambil keputusan untuk try and error je.Kalau jumpe ,Alhamdullillah....

#farewell to bamboo groove.Mata ai mashou.

Mengikut map yang diberikan,kami harus mengambil bas dari stesen kyoto ke bustop Gion.Harga adalah fix iaitu 230yen.Tiba di bustop gion,hujan lebat membasahi bumi.Kami ni dengan tak bawak payung bagai,terpaksa stay dulu kat bustop hingga hujan reda.Ssambil-sambil tu boleh la belek-belek map.Kami masih taktau arah tuju lagi,terpaksa tanya dengan local.Hasilnya sangat hampeh..Dorang pon taktau kedai makan tu katne.cesss..Sudahnya kami redah je hujan renyai-renyai.Tawakal je .dari bustop,kami kekanan dan terus je.Tiba di sebuah kedai,ada satu lorong kecil..Kami pon main jalan je masuk lorong tu,Memasing dah surrender nak cari .Memang niat nak balik je hostel.Tapi,Alhamdullilah,kami dilorong kebenaran.Kedai makan telah dijumpai...Yeahh..

Sampai di Naritaya,memang ramai malaysian kat situ.Kira macam rombongan geng kawan-kawan..Kedai pulak kecik molek je..Aku dah tak kira,duduk je mana yang kosong.Geng kawan-kawan pon dah siap nak berangkat pulang.Aku nak tunggu surau kosong pasal aku pon tak solat lagi nih..Tak lama tu geng kawan-kawan pulang,Kedai jadi sunyi dan kosong.Tinggallah 2 group sahaja ,iaitu kami dan sekawan group lelaki melayu..Settle je urusan aku dengan Allah,aku pon duduk kat meja berdepan dengan kitchen.Saje nak try duduk sambil tengok dorang prepare makanan kita..Kami pon order ramen.Tak lama tu,datang sorang staf.Muka memang melayu habis.So,aku macam boleh detect dia ni malaysian,tp ragu-ragu pulak.Bila dia serve makanan kami,dia cakap sambal.Ha kau terus dtect orang melayu..So,kawan aku pon bebual la dgn dia..Nama kalau tak silap Faizal kot..Student part time kat kedai ni..Gaji pon kire mabeles jugak kalau buat part time.sejam 900-1000yen.haaa,gila tak???boleh cover expenses kau kat sini ...

#Tsubasa san preparing our food
#our food.Mengeyangkan...
#menu

.Sebelum ni Faizal ada cakap sepatutnya sekarang ni waktu typhoon,tapi okla sekadar hujan sahaja.Kami pon melawak cakap agaknya typhoon tak jadi datang pasal kami datang kyoto kot..dia gelak je dengar kami cakap gitu.Selesai menjamu selera,kami nak berangkat pulang,tapi kat luar masih lagi hujan lebat.Ingat nak redah je,tapi memang lebat gile hujan siap berangin lagi..Boleh melayang ko tau.So,kami decide tunggu jela kat luar kedai.Sampai hujan agak-gak reda baru kami beredar.Tetibe Faizal tegur kami "typhoon jadi datang  sebab nak sambut korang"cess hampeh je bunyik tu...

#gigih bergambar walaupon hujan lebat.
bersambung........

Saturday, 18 February 2017

Review,Tips dan Guide : Ho Chi Minh aka Saigon

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Percutian aku baru-baru ini ke HCM berakhir dengan jayanya.Terima kasih kepada yang terlibat dalam menjayakan misi ini..Mission Completed.Sebagaimana yang korang sedia maklum,HCM adalah salah satu syurga membeli belah bagi warga Malaysia.hahaah..Tapi bagi yang kurang shopping (mcm aku),bawak duit sikit-sikit ja pon dah cukup. :P...Dikesempatan ini,aku ingin berkongsi serba sedikit pengalaman aku semasa aku berada di HCM aka Saigon,Vietnam..Aku pasti ramai yang dah buat entry pasal HCM ni.Tapi mungkin info yang aku berikan mungkin berguna kepada sesiapa yang belum pernah lagi ke HCM atau berminat mahu ke HCM.

1.Penginapan

Rata-rata rakyat malaysia akan menginap di NGUYEN AHN STREET.Jalan ini memang terkenal dengan rakyat malaysia kerana tempat yang strategik dengan pasar Benh Thanh dan juga mudah mencari makanan halal.Jadi,tidak hairan jika anda lihat jalan ini dipenuhi dengan rakyat malaysia.Korang akan rasa dah macam kat Malaysia bukan di Vietnam.heeeh .Memandangkan travel kali ni mak dengan makcik aku ikut,jadi aku book hotel Thanh Thu.Mudah untuk kami mencari makanan halal.Di kawasan ini,hotel yang aku menginap ini adalah yang paling murah berbanding dengan yang lain.Jadi kalau nak book hotel area sini,aku suggest book awal-awal sebab area sini selalu fully book.Andaikata Nguyen ahn street ni penuh,boleh jugak book di hotel Moc Huang.Dekat juga dengan jalan Nguyen ahn ni.Cuma tempat ni terletak di lorong kecil.Teksi tak boleh masuk dalam.Kene menapak sikit.

#Sumber google.
#Berhadapan dgn restoran halal

#pasar malam di depan pasar ben than

#suasana pasar malam

2.Matawang


Disini HCM,korang boleh guna matawang RM,VDN,USD.Aku tukar RM 1 = 5000dong dan 1usd=rm4.45.Untuk shopping,aku saran korang guna matawang RM sebab peniaga di sini letak harga dalam RM.Kalau convert ke USD atau VDN,harga jadi makin mahal.Macam kes aku,aku beli beg Deuter (ofcoz tak ori) berharga RM20.kalau dalam Vdn ,harag beg deuter tu berharga 110k dong.Jadi kalau convert jadi Rm22.Tak ke mahal rm2.Aku yang sengal ni tak bawak pulak duit Rm,sudahnya bayar la guna dong.1st time aku datang saigon,dorang lebih prefer duit usd dari malaysia.Itu pasal aku tukar semua duit ke dong dan usd.Padah aku yang tanggung..huuuh..Tapi kene tukar jugak duit dong untuk teksi, makan ,hotel manakala usd untuk tour macam ke sungai mekong dan chuchi tunnel.

#beg tak ori,
tapi aku puas hati...hahah

3.Pengangkutan


Jika hotel yang korang menginap berdekatan dengan pasar benh than,ada dua option samada menaiki pengangkutan awam iaitu bas atau teksi.Untuk yang ingin menaiki bas ,kalau tak silap aku no bas adalah 152 or 192.Harga seorang dalam lingkungan 5000dong.Info ni aku tak berapa sure tapi bas betul-betul di depan pintu keluar arrival airport.Jadi boleh bertanya di receptionist yang berada di kawasan terbabit.Untuk info lebih lanjut boleh ketik kat website ni http://hochiminhcityhighlights.com/take-bus-to-ho-chi-minh-airport.
Manakala bagi yang ingin memudahkan perjalanan.boleh menaiki teksi.Harga bagi sebuah teksi samada sedan atau mvp adalah 150k dong.Even kalau ambik untuk airport transfer untuk flight pagi pun harga masih lagi sama.Boleh mintak receiptionist call teksi untuk airport transfer.

4.Kulineri


Siapa peminat tegar kopi,korang wajib cuba kopi vietnam.Rasa memang lain dari yang lain.Boleh jugak dijadikan sebagai souvenir.Kalau beli paket kopi dekat kedai makan,harga  jatuh dalam Rm15 sepeket.Kalau beli kat akak atau abang motor,sepeket dalam Rm10.So,rasa patut beli dengan sapa?heheeh..Korang juga boleh beli kopi yang siap diabncuh dengan akak motor.Satu cawan rm3=1usd.Lagi mahal kalau bayar usd kan...

#sumber google.Inila rupe Ban mi

Kebab vietnam atau nama vietnam Ban mi antara makanan femes jugaklah di HCM.Rasa memang macam sandiwh biasa,tapi bezanya roti dia rangup diluar,lembut didalam.haaaa .Ada filling sosej,sosej+telur,Sosej+ayam,Ayam,Telur sahaja..Harga untuk Ban mi dalam lingkungan Rm4 - Rm6,tapi kalau bayar dalam dong ,harga jadi markup smpai rm2.pffsstt. Harga juga bergantung kepada filling yang ko mintak.Adik aku try filling sosej+telur,dia cakap rase tak bole telan,hanyir kot.Aku pilih sosej+ayam ,rase okla,taklah rasa nak muntah.hahaha...

#akak ni kata pagi dia jual dekat pasar benh than.Bole carik akak ni kat situ.Memalam niaga kat area nguyen ahn  street

1st time aku makan pho daging memang rasa dia menusuk dikalbu.So,aku ckp kalau aku pegi lagi HCM,memamg benda wajib aku try adalah Pho daging.Aku try kat 2 tempat,satu kat kedai halal amin.Harga semangkung Pho adalah 80k dong manakala kat hjh Basiroh dalam 75k dong.Tapi rasa Pho daging tu tak sama dengan yang aku ingat dulu.Aku taktau nama kedai tu ape sebab time tu aku datang ke HCM 2012.Yang aku tau kedai tu Chef Wan penah datang makan.Kedai tu jugak ada menu Tomyam Ikan.Memang tempat lain tak buat.Memang mabeles rasa tomyam ikan tu...Mungkin kalau ada rezeki lagi berjodoh ke Hcm,aku akan cari kedai tu..hahaaha.

#pho daging


Antara makanan femes di saigon adalah Popia vietnam.Rasa dia menyengat sebab ada daun selasih.Sapa yang tak berapa suka daun selasih,memang tak boleh masuk kot.tapi aku hentam je.Aku try kat halal amin ,harga sepinggan dalam 80k dong,manakala di kedai hj mansor 75k dong sahaja.Tapi kat hj mansor lebih okla sebab ada udang.Di halal amin,aku tak nampak pulak udang.Kot-kotla mata aku dikaburi dari nampak udang itu..ermm...

#popia vietnam dan pho daging di halal amin.


Orang vietnam cakap ini murtabak..Tapi kalau kita orang malaysia ini bukan murtabak la.Kompem kan..hahah..Dari segi luaran,kulit serupa karipap berintikan inti popia,then digoreng.jadilah murtabak vietnam..Rasa pastilah karipap+popia..haha.Harga 4000dong sepolistren..Boleh didapati jalan nguyen ahn.Makanan ni hanya dijual waktu pagi sahaja dan memang laku keras.hehehe

#murtabak vietnam

Di kedai makanan halal juga ada menyediakan menu nasi goreng,roti canai,mee goreng dan seangkatan dengannya.
#nasi goreng kampung 80k dong di kedai hjh basiroh
Korang patut cuba smooties buah kat kedai hj mansor.Cume kedai ni saja ada smooties ni.Rasa memang terbaik.Macam jus buah kat Indon.Pior gile rasa,paling best smooties mangga.Thumbs up aku bagi..****

#smooties strawberry

#smooties mangga

5.Tour

Semasa kami berada di HCM,aku menggunakan khidmat guide Hj Halim.Sekepala dia caj 70usd.Harga ni termasuk dengan makan tengahari,sg mekong,chuchi tunnel,transport dan entrance fee utk sightseeing yang lain.Bagi aku agak mahal jugak tapi disebabkan ramai ytang tak larat nak berjalan,aku tak kesah la harga tu.Janji semua happy.hehe..Tempat makan yang Hj halim bawak memang sume sedap-sedap.Transport pulak kami dapat bas 29seater.memang selesa.


6.Shopping


Kalau nak shopping,aku rasa area nguyen anh street tu pon lagi murah berbanding dengan tempat kilang-kilang kain.Harga markup lebih je aku rasa walaupun patutnya kalau kilang harga lebih murah.kannn..Beli telekung pon lagi ok.Harga murah jugak dalam rm28-rm40.cantik je terletak kat muka.Kain ela pulak kami cari kat depan hotel satu rm28..Semua guna je duit RM,lagi jimat..

Jika berminat nak meronda sambil shopping di pasar malam,aku suggest korang kene hati kering utk menolak peniaga kat situ.Sekali korang tanya harga,dia akan terus ingat korang akan beli barang dorang.Peniaga kat sana memang aggressive. Macam kes akak aku kena.Saja tanya harga kopi berapa,siap suruh bau.Yang tu ok lagi.Harga kopi kisar 100grm =160k dong.Mahal kot.Kami ini memang tak mau dah.Tapi dia suruh jugak bagi harga bape kami nak.Bile kami bagi harga,dia paksa suruh beli kopi lain.Mestila takmau.Tapi bila kami nak bla,dia paksa suruh beli jugak dengan alasan first customer kene beli sebab nanti dorang takde luck.Cam gitu pulak kekdahnya..hampeh.Aku ni siap tarik tangan akak aku lagi.Kira dah macam adegan tarik tali ko tau.Sudahnya kami terus lari je.peniaga tu marah-marah.Lantakla...pfssssttt...

Total belanja:
Tiket termasuk makan 2x dan share baggage 20kg,return 40kg =rm245 seorang
tour =70usd*4.45=311.50
teksi =35k dong seorang
souvenir = rm90
makan =rm50
hotel 3mlm=42usd*4.45=186.90

JUMLAH =RM890.40

Sunday, 6 November 2016

Si Merah Api ~ Fushimi Inari Taisha Shrine

Rakunan area,Kyoto 
5hb Oktober 2016 : Day 2 (part 1)

Sebelum aku memulakan kembara aku,apa kata kita refresh serba sedikit tentang sejarah Kyoto.Rata-rata dari kita semua tahu tentang Kyoto.Kyoto merupakan bandar bersejarah yang pernah diduduki oleh pemerintah dari tahun 794 sehingga 1868.Sepanjang zaman tersebut,bandar Kyoto banyak yang musnah disebabkan oleh peperangan dan juga kebakaran.Disebabkan oleh nilai sejarah yang ada pada bandar tersebut,maka Kyoto digugurkan dari senarai target bom semasa perang dunia ke-2.Kyoto terbahagi kepada beberapa kawasan iaitu Rakuchu (central) ,Rakuto(eastern),Rakuhoku(northern),Rakusai(western),dan Rakunan(southern).

Destinasi hari ini yang kami tujui adalah Fushimi Inari Taisha Shrine.Fushimi inari merupakan salah satu dari Rakunan area.Tempat ni orang kata wajib kot pergi.Kalau tak pegi,bukan namanya kyoto.Ada dua option samada naik keihan line atau Jr line.Disebabkan hostel kami dekat dengan keihan line,makanya kami naik subway shichijo st ke Fushimi inari st (Keihan line).Harga tak silap aku 150yen dan masuk adalah percuma.GRATIS.!!Waktu sampai kat sini,aku pikir ,waktu ni kire awal dan dan tak ramai orang.Meleset sekali sangkaan aku tu.Ada kawan yang baru aku kenal time makan kat naritaya gion kata ,kalau nak pergi best waktu lepas subuh la kot.Yang penting awal-awal pagi gile.Time tu orang memang tak ramai dan yang paling win adalah korang boleh tengok dorang semayang sekali.Rare kan kalau dapat ambik gambar waktu tu..uhuu..



#Fushimi inari station
#gagah obachan jalan.
#Time ni kedai semua baru setup nak bukak

#aku rasanya pintu ni pintu belakang kot
#budak middle school..sailor uniform la kot.


#antara souvenir yang dijual



#main gate





.Fushimi inari merupakan salah satu kuil yang tertua di Kyoto dibina zaman HeienFungsi kuil ini sebenarnya adalah bertujuan meminta doa kepada Inari ,iaitu Shinto god of rice bagi kesejahteraan dan kesuburan hasil tuaian.Ia sangatlah terkenal kerana beribu-ribu tiang merah menyala.Tiang ni dikenali sebagai Torii.Tiang ini dibina atas laluan ke arah gunung suci Inari bertujuan sebagai Prosperity in business dan kesejahteraan sesebuah keluarga.Saiz bagi sesebuah tiang bergantung pada harga donation.

Disini korang akan nampak patung-patung musang dikawasan shrine ni.Mungkin anda ingin tahu kenapa banyak bebenor patung musang tu kan.Patung musang dikenali sebagai Kitsune.Mereka percaya bahawa kitsune sebagai messenger kepada dewa shinto ni.Warna merah ini pulak ada meaning dia tersendiri.Bukan saja-saja dorang cat merah ni ye.Merah ini melambangkan hasil tuaian yang baik dan juga menggambarkan betapa indahnya japanese maple pada musim luruh.



#sisi kawasan shrine

#time ni start ko dah nampak ramai orang

#Aku dan map
#pintu menuju ke torii gates.











#ni bukan untuk minum.Ni buat cuci tangan kalo tak silap aku.



#antara doa-doa




Bagi pencinta hiking,aku recommend korang untuk try hiking di sini.Pemula bagi hikking trail adalah simbol Senbon torii.Jadi aku bercadang kami split kat sini,buat hal masing-masing sebab niat orang lain-lain.ye tak??hehe.Tepat pukul 11am,jumpa kat satu tempat.Aku nak try hiking sambil cari shoot yang cantik dan takde orang.haha.motip kan.Orang kata bila sampai puncak,korang akan dapat view bandar kyoto.Awal itu memang senang je nak hiking.Berdasarkan pengalaman orang,nak hiking ke mt inari mengambil masa 2-3 jam untuk sampai ke puncak..Tapi kalo tak larat boleh je nak patah balik.Dapat tengok view sikit pon jadila walaupon tak sampai puncak.View pon cantik.Sepanjang nak mencari view tu,memang nampak view tiang merah menyalah mak ngah.

Torii gates ni adalah sumbangan dari ahli perniagaan dan juga individu.seperti yang aku mention kat atas tadi,saiz torii bergantung kepada harga dan korang akan perasan disetiap torii akan ada nama penderma.Harga bagi torii bermula dalam lingkungan 40 000yen untuk yang kecil dan boleh mencecah sebanyak 1 juta yen bagi torii yang besar.Maka kat sini,makin besar torii,makin makbul kot doa tu.Memang kaya la kan orang yang derma ni.

#pintu yang dikenali sebagai SENBON TORII














#Harga bagi setiap torii.Aku assume kot..



#fox altar


#menuju pit stop pertama




Aku tengok macam takde penghujng pulak jalan ni.Main redah je kau.Jalan pon makin banyak tangga.Agak penat jugak ,tapi tak mencabar sangat macam kat kinkazen tu.Yang ni kira amatur jela.hahah.Aku tengok ramai oba san dan oji san hiking .Aku pikir umur dorang dalam lingkungan 60an.Memang bertenaga betul makcik-makcik ni.Aku pon naik malu dibuatnye.Agaknya dorang biasa jalan dan sebab itu juga dorang panjang umur.Ada oba san tu penat-penat pon dia teruskan juga.aku try tanya kat oba san tu dengan basic japanese yang aku tahu "daijobou desuka?''.Dia jawab dia ok ja..haha.Aku tengah penat jadi terus segan nak stop.Kira aku ni level tahap orang tua je kat sini.Ntah lagi rendah tahap level aku.Kalau budak-budak siap lari-lari lagi.Itula,malas lagi nak excersice.Nak pegi kedai seberang rumah je pon pakai kete.So,dalam hati aku nak niat istiomah excercise macam ni.Harap boleh pakai la niat tu..Selalu culas je nak excersice.

Bila sampai kat separuh puncak,aku rasa berbaloi aku mendaki .Permandangan dan perasaan waktu tu memang tak boleh dibeli.Tapi aku share kan perasaan aku waktu tu kat korang.ramai jugak aku tengok dah berehat kat atas.Time ni,kalau tak larat nak teruskan ,boleh patah balik.Bila aku tengok map,pengsan kot nak teruskan.Luntur semangat aku .Memang jauh lagi nak mendaki ke atas.Ni baru separuh,memang takla nak teruskan.Aku pon kekangan masa jugak sebab lepas ni nak pergi ke arashiyama.Tengok jam pon dah nak pukul 11.Memang sah aku tak boleh nak habiskan trail ni.so aku cadang berehat kejap sambil menghirup udara dan menikmati keindahan permandangan ni sambil shoot ape yang patut.heheh

#view bandar kyoto

#ganbate ne..sikit ja lagi

#tangga ini menanti aku untuk patah balik


#tangga ke pit stop ke-2

#aku kat kawasan yag bertanda merah.Nampak tak,memang jauh lagi nak mendaki

#ada kedai,taspi tak bukak..haha


#tangga bagi sesiapa yang larat nak teruskan perjalanan

#laluan kedua


#permandangan bandar yang padan dan semestinya sibuk

#model tengah lepak kejap


#mereka yang tengah menhayati peta




#antara laluan ke puncak


#panorama yang tak boleh dibeli




#lalauan menuju ke bawah


#anak-anak tangga menunggu aku





#another fox altar







Waktu aku nak patah balik ke bawah,aku bertembung dengan rumet sweden aku tu.Rupenye dorang pon datang sini.Dia tanya kat atas ada ape.Aku cakap cumw permandangan je,tapi kalau nak berehat ada sediakan kerusi kat situ.Lepas tu,kami pon sayonara bye bye memasing.Itu kire last time la aku berjumpe dengan dorang sebab dorang dah check out pagi tu.Maka,aku pon meneruskan perjalanan.

Dalam perjalanan itu,aku nampak sebuah lagi shrine.Aku pon singgah kejap nak ambik-ambik gambar kekdahnye.Aku lupe pulak nama ape shrine ni.Tapi shrine ni khas untuk si pencari jodoh  dan kesejahteraa keluarga dan pekerjaan.Siapa-siapa yang baru start nak cari jodoh ke,cari keje ke ,dorang akan berdoa kat shrine ni.Setiap kayu doa tu dibeli dengan harga tak silap aku 500 yen ke 1000 yen.Bukan setakat kayu doa sahaja,tapi patung macam figure pon ada dijual sebagai doa.Tak silap akulah.Harga patung tu aku tak pasti pulak.Bila masuk shrine ni macam sesuai pulak dengan aku.haha.Tapi kita ni islam kan.Apa-apa tak payah beli segala.Cume kene rajin je doa mintak kat Allah.Allah tu maha pendengar..Apa-apa pon jodoh tu Allah yang beri.InsyaAllah..





#doa-doa si pencari jodoh dan job seeker..


#dari kanan:patung isteri,suami dan pembantu


#comel je figure ni.harga kalau tak silap dalam 1000 yen kot








#neko berekor dua.Muka dah macam pencuri je




#finally tiba di destinasi


#kitsune menggigit padi.Ada maksud nye tau


Setelah aku bertemu balik dengan kawan aku ditempat yang dijanjikan,kami pun segera berangkat ke destinasi seterusnya iaitu Arashiyama.Waktu perjalanan ,aku terpaksa tahan nafsu je.Tepi -tepi jalan dah macam pasar malam korang tau.Bau alamak memang sedap-sedap.Ada satu gerai tu jual kaki ketam salji.Bau memang mengancam.Harga aku tengok secocok dalam 500 yen.Agak mahal.Tapi kalau halal,aku lama dah hentam secocok.Tapi ingatkan dalam beg ada bekal sambal goreng mak,aku tahankan nafsu.uhuhhu..


#sapa penah tengok anime takoyaki man,mesti akan terkenang kejap.hehe.meleleh air liur


#another kedai yang jual nasi belut.Bau sedap kot

#macam sami dalam anime je kan



#akhirnye,lunch sambal goreng mak juga yang sedap.yum yum

to be continued.....